• Stiga eller sjunka i värde

  • Diskussioner om allt som rör NES.
Diskussioner om allt som rör NES.

Moderator: Moderatorer

Kommer kompletta NES spel sjunka eller stiga i värde?

Sjunka
72
29%
Stiga
146
59%
Behålla samma värde
29
12%
 #38627  by Ufouria
 12 Sep 2007, 08:25
Tror ni kompletta NES spel kommer att stiga eller sjunka i värde med åren?

Det kommer säkerligen att bli allt svårare och svårare att få tag på kompletta spel i fint skick eftersom de oundvikligen slits ut (hyllslittage mm).

Å andra sidan kanske intresset för NES samlande minskar i befolkningen när nyare generationer kommer som inte är uppvuxna med NES.

 #38629  by Kreese
 12 Sep 2007, 09:07
Klart att generationen som är uppväxt med NES kommer dö ut så småningom, men o andra sidan är ju många av spelen sånna klassiker som vilken 6-7 åring i dag känner igen ändå. Ta Super Mario t.ex. jag tror att de flesta i klassen jag jobbar skulle känna igen honom från SMB på NES!

Men det dröjer ju innan vi dör ut helt, vi som verkligen är uppväxta med NES alltså. Jag menar jag är ju 32 (nästa vecka), och har förhoppningsvis några år kvar att leva. Intresset må hända svalna, men på ålderdomshemmet SKA jag spela NES, det lovar jag er! :)

 #38630  by Lampan
 12 Sep 2007, 09:15
Det kommer att sjunka i värde.. och det kommer säkert att göra det den dag jag säljer mina spel. Men den dagen den sorgen.. så jag kommer fan inte sluta samla.. eller ska jag?

Kreese vilken dag fyller du år på då? Jag fyller år nästa vecka med.. på torsdag (20). Men du blir äldre än mig.. jag blir bara 27.

 #38631  by Bonomaul
 12 Sep 2007, 10:00
Det är ju en jättesvår fråga att sia i. Nya kompletta spel kommer säkerligen inte minska i värde iaf, det är jag säker på.
Kassetter och övrigt borde rimligen inte heller gå ner särskilt mycket, kanske någon temporär dipp på ett par år innan de kommer stiga igen pga antikvitetsvärde.
Dock finns det ju så otroligt många enheter och vissa spel, och det borgar ju för ett oförändrat värde, eller till och med minskning.

Men jag kör på att priserna kommer öka stadigt, dock med vissa svängningar.

 #38633  by Ufouria
 12 Sep 2007, 10:01
Kreese wrote:Intresset må hända svalna, men på ålderdomshemmet SKA jag spela NES, det lovar jag er! :)
Me too. :)

 #38634  by WERY
 12 Sep 2007, 10:04
Priserna kommer att stiga.

Kreese: vi hoppas att du lever i många år till o inte några :D

Jag kommer inte att bo på ålderdomshem. Den dagen det är så illa så är det dags för mig att dö. Kommer oxå spela nes och så om många år för nostalgin. Hoppas att mitt intresse inte svalnar bara

 #38645  by Lakanman
 12 Sep 2007, 11:29
Jag har det senaste året sett en tydlig minskning på spel som Mega Man 4, Jungle Book, Punch-Out, Elimantor Boat mfl. Fast det är ju kassetter lösa. O andra sidan har ju andra spel ett jäkla värde.. En del mer vanlgia har ju stigit.

 #38655  by Anders
 12 Sep 2007, 11:53
Oerhört intressant fråga.
Det hela handlar ju till stor del om tillgång och efterfrågan.
Själv tror jag att tillgången kommer att minska något. Som andra har sagt blir ju inte skicket på kartonger och manualer bättre genom åren. Dessutom kommer samlare att lägga beslag på de mest intressanta spelen, och chansen/risken är stor att dessa personer knappast säljer av samlingarna helt plötsligt.

Efterfrågan är dock en svårare nöt att knäcka. Som jag ser det har de flesta som samlar NES en emotionell koppling till 8-bitarn från barndomen. Yngre förmågor, födda på nittiotalet och senare, kommer förmodligen att sakna denna, och därför är det inte lika troligt att de kommer att samla. (Jfr t.ex. det faktum att dagens unga sällan samlar på frimärken.)
Å andra sidan är denna grupp unga mycket intresserade av TV-spel i allmänhet, och då är det inte helt omöjligt att de vill söka sin historia i de gamla spelen.

Vi får också ta hänsyn till emulatorer, återutgåvor och VC. De personer som bara är intresserade av spelupplevelsen behöver ju inte samla på sig gamla kassetter. Återigen å andra sidan så borde ju förekomsten av dessa leda till ett ökat intresse...

Eftersom högkonjunkturen borde pågå något år till (med minskad ungdomsarbetslöshet osv) så finns det åtminstone pengar att lägga på spel, så priserna lär nog öka lite den närmsta tiden.

På längre sikt är förstås frågan hur länge spelen håller. Vissa personer befarar ju att elektroniken dör i framtiden, och det är ju tveksamt hur mycket pengar folk är beredda att betala för saker som det inte finns en möjlighet att använda?

 #38664  by BelfegorC4
 12 Sep 2007, 12:24
Jag tror att vi har sett den högsta prisnivån nu. Det känns som spelen går för mindre och mindre pengar. Men vissa spel kommer nog alltid vara högt upp i toppen =)
Jag orkar inte gå igenom hela nationalekonomi förklaringen varför jag tycker på detta sättet men marknaden känns mättad just för tillfället.

 #38666  by Nystroem
 12 Sep 2007, 12:33
Jag har faktiskt ingen aning :S Vissa spel kommer nog öka i värde, och vissa komme rnog sjunka.

Det enda jag vet helt säkert är att jag SKA bo på samma ålderdomshem som Kreese sen ;D

 #38667  by BelfegorC4
 12 Sep 2007, 12:37
Inget ålderdoms hem för mig. När åldern börjat sätta sina spår ska jag skicka mitt medvetande in i ett NES spel eller ut i cyberrymden. Har inte bestämt mig ;)

 #38669  by Kreese
 12 Sep 2007, 12:44
Lampan wrote:Det kommer att sjunka i värde.. och det kommer säkert att göra det den dag jag säljer mina spel. Men den dagen den sorgen.. så jag kommer fan inte sluta samla.. eller ska jag?

Kreese vilken dag fyller du år på då? Jag fyller år nästa vecka med.. på torsdag (20). Men du blir äldre än mig.. jag blir bara 27.
Nja sluta inte samla, byt ev. inriktning om du känner för att prova nått nytt...!

Jag fyller den 19:e på onsdag! Funderar på vad man vill ha i present, kanske ett sundare liv! Med andra ord passar det inte med nån jäkla tårta! Det får bli något annat denna gången, och ärligt talat, har man inte vuxit ifrån tårtor vid det här laget?

 #38674  by Lakanman
 12 Sep 2007, 13:03
Kreese wrote:
Lampan wrote:Det kommer att sjunka i värde.. och det kommer säkert att göra det den dag jag säljer mina spel. Men den dagen den sorgen.. så jag kommer fan inte sluta samla.. eller ska jag?

Kreese vilken dag fyller du år på då? Jag fyller år nästa vecka med.. på torsdag (20). Men du blir äldre än mig.. jag blir bara 27.
Nja sluta inte samla, byt ev. inriktning om du känner för att prova nått nytt...!

Jag fyller den 19:e på onsdag! Funderar på vad man vill ha i present, kanske ett sundare liv! Med andra ord passar det inte med nån jäkla tårta! Det får bli något annat denna gången, och ärligt talat, har man inte vuxit ifrån tårtor vid det här laget?
Jjag har aldrig vuxit in i någon tårta :).. Har alltid mått illa av grädde. Men smörgåstårta är en annan femma :D

 #38775  by WERY
 13 Sep 2007, 11:45
håller med där. den enda goda tårtan som finns är smörgåstårta. Alla andra är äckliga så man blir kräkfärdig

 #38782  by Nystroem
 13 Sep 2007, 12:49
Kreese wrote:har man inte vuxit ifrån tårtor vid det här laget?
Du har ju inte vuxit ifrån NES, så varför skulle du ha vuxit ifrån tårtor? ;)

Men det är klrt det går att fixa något nyttigt att äta. En födelsemiddag beståendes av massa grönsaker, bönor, ägg och vatten låter ju helsmaskens ;D

 #38786  by Gixen
 13 Sep 2007, 13:07
Anders wrote: På längre sikt är förstås frågan hur länge spelen håller. Vissa personer befarar ju att elektroniken dör i framtiden, och det är ju tveksamt hur mycket pengar folk är beredda att betala för saker som det inte finns en möjlighet att använda?
Å andra sidan kan du inte använda gamla frimärken och liknande heller.....

Själv tror jag priserna på carts kommer droppa, däremot kompletta i superskick kommer stadigt att öka. Köper man enbart carts så gör man det förmodligen för att spela, och då finns det billigare alternativ, alt. tyska utgåvor.
Personligen kommer jag inte sälja av min samling om priserna skulle börja droppa tror jag inte. Har ju inte gett något för den så back går jag ju inte ändå.....

 #38789  by Jacke
 13 Sep 2007, 13:29
Gixen wrote: Å andra sidan kan du inte använda gamla frimärken och liknande heller.....
Pappa köpte massa rabatthäften (innehåller frimärken) förut när de kom ut och dom går fortfarande att använda och dom har stigit i värde väldigt mycket sen de kom ut.

 #38841  by Sörbom
 13 Sep 2007, 23:02
klart man kan använda gamla ostämplade frimärken, blir en jädrans massa bara, jag har ett gäng 50öres-frimärken ostämplade, blir att använda 44styck för att posta ett nes-spel :shock: :lol:

 #38842  by Gixen
 13 Sep 2007, 23:40
Jaja, men jag utgår ifrån att ni fattar poängen...

Vi kan säga gamla pengar istället då, så blir det inga missförstånd... :wink:

Sen är det ju så många gånger med samlande; du använder inte det du samlar på, så varför skulle spelsamlande vara annorlunda...

 #38844  by Anders
 14 Sep 2007, 00:22
Gixen: Jag förstår hur du menar, men är inte beredd att hålla med dig fullt ut.
I dagsläget borde det väl vara så att en defekt cart är mindre värd än en fungerande, även om det rör sig om tämligen ovanliga spel? Även om man fortsatt kan samla på kartonger, manualer och reklamblad borde detta få ett litet genomslag tycker jag.
Jag tror alltså att det finns en risk att cartmarknaden kraschar fullständigt om spelen slutar att fungera, och det är inte omöjligt att marknaden för kompletta spel kan dras med i fallet.

Skall man fortsätta att märka dina ord (sorry) så gäller väl t.ex. alla gamla USA-dollars fortfarande som betalningsmedel, även om det är osannolikt att någon skulle stoppa en silverdollar från 1804 i kaffeautomaten... :)

 #38848  by Sörbom
 14 Sep 2007, 07:40
Om jag inte kunde spela mina nes-spel, då skulle jag aldrig samla på dom. Även om jag inte spelar så många av dom så är dom ju till för att spelas, å samlar på dom gör jag för att det är min favoritkonsol genom tiderna och för att dom är snygga i hyllan när dom utökar sig :D

 #38860  by Filurkatten
 14 Sep 2007, 11:19
Jag säger, om de slutar fungera så skulle jag sammla endå jag.

 #38865  by Bonomaul
 14 Sep 2007, 11:49
Vart är de sista 2% i röstningen? :) Bara 98% totalt på de tre alternativen..

 #38869  by Gixen
 14 Sep 2007, 12:35
Bonomaul wrote:Vart är de sista 2% i röstningen? :) Bara 98% totalt på de tre alternativen..
De kanske har slutat att fungera.... :wink:
 #388431  by Ufouria
 05 Apr 2011, 15:36
Går det fortfarande att rösta? Jag antar att jag röstade stiga men det går inte att se. :(

Alltså det går ju lite upp och ner med priserna men genomsnittligt tror jag att priserna kommer att fortsätta att stiga sakta åtminstone 5-10 år till. Jag märker själv att min tröskel för hur mycket jag är villig att betala för ett spel ökar och ökar plus att jag blir mindre och mindre dumsnål.
 #388432  by Sol
 05 Apr 2011, 15:40
Tror att spel som Mega Man 5 komplett i fint skick kommer stiga, stiga, stiga...

Medan spel som Track & Field II i nyskick kommer sjunka efter hand.
 #388436  by Sphinx
 05 Apr 2011, 15:49
Jag tror specifika spel kommer öka, och det ganska anmärkningsvärt. Men på det stora hela så kommer det nog sjunka en smula tror jag. Sen så får man titta till inflationen också. Ojoj. ;) Men bara om man ser på uråldriga basebollkort tex så finns det ju några som är sjukt värdefulla, och det är inte pga nostalgi. Finns nog inte många kvar i livet som minns när 1909 Honus Wagner kom. Detsamma kan sägas om antikviteter överlag faktiskt. :)
 #388474  by R.J
 05 Apr 2011, 18:00
Intressant och svår fråga.
Tror som många andra här i tråden att priserna kommer stiga på vissa spel och sjunka på andra.
Känns som spannet mellan riktigt ovanliga spel och vanliga kommer bli mer nyanserad än det är i dag.
Och skulle det va så att spelen slutade att fungera tror jag bara det skulle öka värdet på dem som fortfarande funkade.

Sen tror jag att våra "antikviteter" som vi kommer samla när vi blir gamla kommer va prylar som fortfarande går att använda precis som när de va inne. Inget är byggt för att hålla mer än MAX 5-10 år nu för tiden.
Så passa på att köp en billig första generationens iPod ny i kartong och släng den i ett bankfack så kommer den va värd hur mycket som helst om 25-30år.
Last edited by R.J on 06 Apr 2011, 13:39, edited 1 time in total.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14

Instagram